Jukka Aakula (jukkaaakula) wrote,
Jukka Aakula
jukkaaakula

Mobiilpalvelut ja HS

HS:n taloussivuilla oli eilen uutinen mobiilipalveluista. Uutisen pääsisältö oli että uusien palvelujen tulo mobiilimarkkinoille on ollut toivottua hitaampaa.Tämä on äärimmäisen outo väite ottaen huomioon miten esimerkiksi 65 miljoonaa ihmistä käyttää facebookia puhelimella. Tärkein mobiilipalvelu on HS:n mukaan Suomessa HKL:n lippujen maksaminen puhelimella.

Voinemme sanoa että uutinen on suorastaan täysin virheellinen tai ainakin äärimmäisen harhaanjohtava. Selitys on kuitenkin tavallaan looginen. Tässä puhutaan palveluista, joilla operaattorit kykenevät rahastamaan kuluttajia. Siis palveluista joiden aika on auttamatta ohi.  SMS, mobiilimaksaminen (=puhelinlaskulla maksaminen), ulkomaanpuhelut ja soittoäänet ovat olleet rahasampoja operaattoreille - varsinkin silloin kun niiden maksuehdot ovat olleet niin vaikeita että kuluttajaa ei ole tajunnut mistä hän maksaa ja kuinka paljon.

Pelkän bittiputken tarjoaminen ei ole operaattorin kannalta edullista koska se on bulkkitavaraa, jossa marginaali helposti lähenee nollaa. Bittiputken tarjoaminen on kuiten operaattoriin osa.

Arvelisin kuitenkin että uutinen oli HS:ltä lähinnä outo kömmähdys.

On hienoa että kuluttajan suojelu on kehittymässä mobiilialalla. Tällä kertaa ns. maksupalvelulaki prkii tuomaan parannuksen kännykällä tehtyjen ostosten erittelyyn puhelinlaskussa. Nykyisin eri palvelunumeroita ja tekstiviestiostoksia ei esitetä välttämättä erikseen laskuissa. Paras suoja kuluttajalle on kuitenkin käytännössä tällä hetkellä käyttää Internetistä tuttuja palveluita operaattorin tarjoamien palveluiden sijasta.

Operaattorit ovat toimineet tähän mennessä tavalla, joka on laskenut kuluttajien luottamusta mobiilialaan.  Maksupalvelulakia ei olisi tarvittu jos kotimaiset operaattorit olisivat vapaaehtoisesti siistineet markkinan.  Operaattorit ovat omalla toiminnallaan taas kerran osoittaneet, että markkinat eivät toimi ilman valtion ajoittaista puuttumista peliin.

Mobiilipalveluiden kehitys on toivottua hitaampaa

Suosituin palvelu on HKL:n lipun maksaminen matkapuhelimella

Uusien palvelujen tulo mobiilimarkkinoille on ollut toivottua hitaampaa, sanoo TeliaSoneran kehityspäällikkö Pasi Eronen.

"Vuoden ajalta ei tule mieleen yhtään uutta palvelu- tai maksamisinnovaatiota", Eronen sanoo.

Myös Elisan kehitystiimin vetäjä Jukka Laitinen arvioi, että alalla on ollut hiljaista. "Pääsylippuja erilaisiin tapahtumiin, kuten MM-ralliin, on ehkä tarjottu aiempaa laajemmin kännykällä maksettavina. Samoin kännykällä toimivat virvoitusjuoma-automaatit ovat yleistyneet", sanoo Laitinen.

Kaikista mobiilipalveluista suosituin on HKL:n matkalippu. "Pelkästään Elisalla sillä on kymmeniätuhansia käyttäjiä", Laitinen sanoo.

Vielä Laitinen ei silti sanoisi varsinaista läpimurtoa mobiilimaksamisessa tapahtuneen. "Näkisin, että prosessi on jo aika pitkällä. Vielä ei ole tapahtunut käännettä, mutta uskon että se on tapahtumassa."

Mobiilimaksamisessa nähdään mahdollisuuksia, koska sillä voitaisiin pitkälti korvata kolikkorahan käyttämistä. Matkapuhelin on aina mukana.

Viime vuonna mobiilisisältöjen markkinat Suomessa olivat yhteensä 69 miljoonaa euroa. Muutosta edellisvuoteen ei ollut. Lähes koko summa kulki teleoperaattoreiden laskutuksen kautta.

Alan kasvun odotetaan pysyvän vaatimattomana lähivuosina, arvioi konsulttitoimisto Idean keväällä julkaisemassaan selvityksessä. Toimisto laati selvityksen Teleforumin, Liikenne- ja viestintäministeriön, viestintäviraston, Elisan ja TeliaSoneran toimeksiannosta.

Suosituimpia palveluita ovat erilaiset hakupalvelut, soittoäänet, julkisen liikenteen liput sekä pikaviestit ja yhteisöt. Siinä missä hakupalveluiden ja matkalippujen ostamisen suosio kasvaa, soittoäänten ja muiden viihdepalveluiden kysyntä on vähentynyt.

Yhdellä saralla on kuitenkin tapahtunut harppaus. Teleforumin toimitusjohtaja Ville Nurmi kertoo, että internetin käyttö kännykällä on lisääntynyt huomattavasti.

Samalla internetsivujen mobiiliversioiden määrä on kasvanut. Sekin tuo operaattoreille datasiirtomaksuja, mutta suurin osa internetselailusta kohdistuu ilmaisille sivustoille.

Vuoden aikana monet sanomalehdet ovat esitelleet uudet mobiilisivustonsa.Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments