Jukka Aakula (jukkaaakula) wrote,
Jukka Aakula
jukkaaakula

Sitra: Länsi saa katsoa itseeään peilistä Venäjän osalta

Sitran raportti toteaa:

Ennen kuin arvostelee itänaapuria köyhtyneeksi korruption kehdoksi tai pitää maan pääministeriä vihamielisenä vakoojana, on syytä vilkaista peiliin. Tähän kannustaa ainakin Sitran tiistaina julkistama Venäjä-raportti, jonka mukaan länsimaiden lyhytnäköiset neuvot ajoivat uuden Venäjän viime vuosikymmenellä kuilun partaalle.

On totta että länsi neuvoi ja painosti Venäjää kaikin tavoin yksityistämään tehtaansa ja maaomaisuutensa nopeasti. Ko. neuvot purivat kyllä hyvin Viroon ja muihin pieniin Itä-Euroopan maihin. Venäjällä nopea yksityistäminen johti varakkuuden kasaantumiseen joillekin harvoille ja tehtaitten aiemmin tarjoamien palveluiden (terveyspalveluiden, koulujen, päiväkotien) romahtamiseen. Yhteisöllisyys murtui, syntyvyys romahti ja alkoholismi lisääntyi entisestään. Venäläisten miesten elinajanodote romahti kehitysmaiden tasolle. Sanalla sanoen nopea yksityistäminen johti inhimilliseen kärsimykseen. En kannata sosialismia mutta selvää on, että yksityistäminen toteutettiin Venäjällä erittäin brutaalisti.

Seurauksena oli myös se, että venäläinen kansalaismielipide suhtautuu nyt varsin varautuneesti länteen. Jopa läntinen demokratia koetaan vieraana asiana.  Lännen pyrkimykset saada Venäjä soveltamaan demokratiaa koetaan vihamieliseinä puuttumisena Venäjän asioihin. Tilanne muistuttaa Saksan tilannetta 20- ja 30-luvuilla, jolloin demokratia koettiin anglosaksiseksi - Saksalle vieraaksi - rappioajan elementiksi.

Sitä, onko Putinista ja Medvedevistä Venäjän pelastajaa - Venäjän Pyhyyden ja Voiman palauttajaa - Venäjän Mussolinia tai Hitleriä, on mielenkiintoista seurata. 

Subscribe

 • Tuomio Jumalanpilkasta

  Muhammedia ei saa pilkata. Tuomio on eräänlainen toisinto Hannu Salaman tuomiosta hänen kirjastaan Juhannustanssit. Tosin…

 • Mobiilpalvelut ja HS

  HS:n taloussivuilla oli eilen uutinen mobiilipalveluista. Uutisen pääsisältö oli että uusien palvelujen tulo…

 • Eero Paloheimo sanoi taas mitä ajatteli

  Vihreitten ex-kansanedustaja Eero Paloheimo sanoi taas mitä ajatteli: Muukalaiskammoiset ja muukalaisnälkäiset suomalaiset ovat…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments