Jukka Aakula (jukkaaakula) wrote,
Jukka Aakula
jukkaaakula

Onnellisuus ja kansallinen äo

Oleellisin asia, jota kansallinen äo ei selitä, on ihmisten onnellisuus.Vanhasen ja Lynnin kirjan mukaan korrelaatio on lähes nolla. Onnellisuutta ei selitä myöskään kansakunnan varakkuus. Varakkuuden ja onnellisuuden välillä on vain heikko positiivinen korrelaatio.

Erityisen onnettomien kansojen listaa johtavat entiset sosialistimaat paitsi Puola, Tsekki ja Unkari. Kärjessä on Bulgaria.

Ehkä koettu voimakas yhteiskunnallinen murros entisissä sosialistimaissa on laskenut ihmisten onnellisuutta. Murros on kyllä lisännyt sananvapautta, mutta ihmisten välinen taloudellinen tasa-arvoisuus on ilmeisesti vähentynyt ja ihmisten turvaverkot heikentyneet.

Etelä-Korea on ainoana markkinatalousmaana onnettomimpien maitten listalla. Kun katsoo etelä-korealaisia elokuvia ei ihmettele. Elämä on vielä ahdistavampaa kuin Suomessa.

Onnellisimpia ihmiset ovat Venezuelassa. Kanada, Hollanti, Islanti, Irlanti, Kolumbia, Sveitsi, Tanska, Ruotsi ja Iso-Britannia olivat myös onnellisten maitten kärjässä.

Köyhiä maita huipulla olivatkin vain nuo kaksi - Kolumbia ja Venzuela. Venezuelaa en ihmettele - köyhien asemaa parantava hallitus, joka mobilisoi kansan monella tapaa mukaan tekemään parempaa tai "parempaa" maailmaa, luulisi olevan innostava asia.

Ihmisten yleinen onnellisuus ei ole varmastikaan pelkästään yksiviivaisen positiivinen asia. Ingmar Bergman kuvasi sitä innostunutta ja positiivista toivon ilmapiiriä, joka vallitsi Saksassa 30-luvulla. Saksalaisilla oli vihdoin toiveita paremmasta - ja yhteinen päämäärä.Vaihto-oppilas Ingmar ihmetteli vain alati toistuvaa lausetta "Es is von den Juden vergiftet". Kysyessään vanhemmalta historian opettajalta asiasta, hän sai vastauksen että ei asiasta kannata välittää - "se on vain näitä meidän saksalaisten juttuja".
Tags: kansallinen_äo, onnellisuus
Subscribe

 • Genotyypin ja ympäristön koevoluutio

  Suomalainen liberaali bloggaaja Mikko Ellilä väitti taannoin, että afrikkalaiset pärjäävät suht siedettävästi vain yhteiskunnissa, jotka ovat…

 • Kerala ja hyvinvointi

  Keralan osavaltio Intiassa on onnistunut useimpien mittareiden mukaan loistavasti. Keralassa matkustava ei voi olla huomaamatta että jokin Keralassa…

 • Life Expectancy and National IQ

  What should be clear for everybody at this very day is this: National IQ explains some 50% of variation in GDP between nations and also variation…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments