Jukka Aakula (jukkaaakula) wrote,
Jukka Aakula
jukkaaakula

Kerala ja hyvinvointi

Keralan osavaltio Intiassa on onnistunut useimpien mittareiden mukaan loistavasti. Keralassa matkustava ei voi olla huomaamatta että jokin Keralassa on ratkaisevasti erilaista kuin muualla kehitysmaissa ja muualla Intiassa.

Todella köyhiä näkee harvoin. Minua pisti ensimmäiseksi silmään se, että riksha-kuskit ja muut palveluammateissa toimivat osaavat järjestään lukea. Kuilu Pohjois-Intian Uttar Pradeshiin on valtava.

Keralan onnistumista voi miettiä Vanhasen ja Lynnin teorian viitekehyksestä:

Kansallinen äo selittää siis yli 60% eroista kansakuntien elinajanodotteessa ja noin puolet eroista lukutaidossa. Jos oletamme, että keralalaisten kansallinen äo on 82 kuten muittenkin intialaisten, Vanhasen ja Lynnin regressiokäyrien mukaan Keralan tunnuslukujen pitäisi olla seuraavat:

- elinajanodote = -2.223 + 0.803 * 82 = 63.6 vuotta

- lukutaito = -15.9 + 1.146 * 82 = 78%

Todellisuudessa Keralalle pätee:

- elinajanodote = 73 vuotta

- lukutaito = 96%.

Kerala poikkeaa siis positiivisesti regressiokäyriltä

- elinajanodote = -2.223 + 0.803 * IQ

- lukutaito = -15.9 + 1.146 * IQ,

jotka kuvaavat elinajanodotteen ja lukutaidon riippuvuutta äo:sta. Varsinkin kun Keralaa vertaa muuhun Intiaan, erot ovat valtavat:

- elinajanodote = 64 vuotta

- lukutaito = 61 %

Keralan malli on onnistunut siitäkin huolimatta että bruttokansantuote on ainakin näihin päiviin saakka ollut alempi kuin muualla Intiassa. Viime aikoina kasvu on tosin ollut voimakasta. Kerala on onnistunut myös laskemaan syntyvyyden alle kahteen ja tyttösikiöiden abortointi on paljon harvinaisempaa kuin esimerkiksi naapuriosavaltiossa Tamil Nadussa. Keralan imeväiskuolleisuus on noin 1% kun se on Intiassa keskimäärin 7%.

Keralan bruttokansantuote on 17:s osa USA:n vastaavasta - kuitenkin elinajanodote on vain neljä vuotta alhaisempi kuin USA:ssa.

Keralan bruttokansantuote on noin viideosa Afrikan erään varakkaimman maan Botswanan bruttokansantuotteesta, jolle pätee:

- elinajanodote = 44 vuotta

- lukutaito = 79 %

Keralan bruttokansantuote on noin viideosa Venäjän bruttokansantuotteesta. Venäjälle pätee

- elinajanodote = 67 vuotta

- lukutaito = 99 %

Keralan onnistumisen salaisuutta on arvailtu. Yleinen sivistystason arvostus on käsittääkseni tärkein elementti. Keralassa kastit ovat yli sata vuotta kilpailleet siitä kenellä on korkein lukutaitoprosentti ja kenen naisilla on korkein koulutustaso. Samoin paikalliset maharadjat ovat kilpailleet alamaistensa lukutaidossa. Keralassa valtaapitävät kommunistit ovat hekin jatkaneet näitä perinteitä.

Yleinen lukutaito on lisännyt tasa-arvoa eri kastien välillä. Edes hindujumalien palvonta ei ole enää bramiinien monopoli.

Keralassa vallitsee alkeellinen hyvinvointiyhteiskunta. Alkeellinen mutta yleinen terveydenhuolto on suuri syy imeväiskuolleisuuden laskuun ja elinajanodotteen nousuun. Tasa-arvoisuus lisää todennäköisesti yleistä tyytyväisyyttä, vähentää kateutta ihmisten välillä, vahvistaa kansallista yhtenäisyyttä ja vähentää rikollisuutta.

Pohjoismaissa sekä konservatiivit että sosialidemokraatit ymmärsivät aika päiviä että liiat luokkaerot nostavat vallankumouksen riskiä ja heikentävät yhteiskuntaa. Siksi hyvinvointiyhteiskunta luotiin ja sitä sovellettiin Suomessakin pitkään onnistuneesti. Hyvinvointiyhteiskunta on Pohjoismaissa kuitenkin alkanut jo selkeästi rapautua, kun luterilainen työmoraali on heikentynyt.

Keralassakin hyvinvointimallin varjopuolet ovat jo tulleet esiin: Yrittäjyys ja innovatiivisuus on Keralassa heikkoa - kansantulo perustuu enemmän siihen että keralalaiset muuttavat maasta tekemään töitä muualle ja lähettävät rahaa maahan. Vastaavanlaista softa-teollisuusbuumia kuin muualla Intiassa ei Keralassa ole.

Mutta se sosialidemokraatti Gunnar Myrdalin varaus että hyvinvointiyhteiskunta on mahdollista vain hyvin homogeenisessa maassa ei Keralan tapauksessa täysin toteudu. Kerala on hyvin monikulttuurinen maa. Hinduja on vain puolet ja loput kansasta on muslimeja ja hyvin monenlaisia kristittyjä. Myös kastijako lisää  yhteiskunnan heterogeenisuutta. Toisaalta tasa-arvoistuminen homogenisoi kansaa.Kuvassa keralalainen syyrian-ortodoksinen kirkko:
Tags: kansallinen_äo, kerala
Subscribe

 • Tuomio Jumalanpilkasta

  Muhammedia ei saa pilkata. Tuomio on eräänlainen toisinto Hannu Salaman tuomiosta hänen kirjastaan Juhannustanssit. Tosin…

 • Mobiilpalvelut ja HS

  HS:n taloussivuilla oli eilen uutinen mobiilipalveluista. Uutisen pääsisältö oli että uusien palvelujen tulo…

 • Eero Paloheimo sanoi taas mitä ajatteli

  Vihreitten ex-kansanedustaja Eero Paloheimo sanoi taas mitä ajatteli: Muukalaiskammoiset ja muukalaisnälkäiset suomalaiset ovat…

 • Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments